Ogród na dachu budynku może być nie tylko estetycznym dodatkiem, ale także mieć praktyczne zastosowanie. Rośliny absorbują dwutlenek węgla, poprawiając jakość powietrza wokół budynku. Dodatkowo mogą pomagać w izolacji termicznej, co przekłada się na obniżenie kosztów ogrzewania lub klimatyzacji. Jednak trzeba pamiętać o odpowiednim zaplanowaniu takiego ogrodu pod względem konstrukcyjnym i technicznym, aby uniknąć problemów związanych z przeciekami czy nadmiernym obciążeniem konstrukcji.
W pełni zgadzam się z poprzednikiem - roślinne ogrody na dachach mogą przynosić wiele korzyści zarówno dla środowiska, jak i dla samych mieszkańców budynku. Ważne jest jednak odpowiednie przygotowanie podłoża oraz dobranie odpowiednich gatunków roślin do warunków panujących na danym dachu. Konieczna jest również regularna pielęgnacja oraz nawadnianie roślin, zwłaszcza w okresach suszy.
No jasne, że roślinne ogrody są spoko...ale szczerze mówiąc trochę mnie martwi ta sprawa...czy te dachy wytrzymają takie dodatkowe obciążenie? Bo wiadomo, że gleba plus rośliny plus woda...no to nie lada ciężar. A potem jeszcze ta pielęgnacja...ja tam wolę minimalizm.
Haha! Ja rozumiem Twoje obawy Manson7, ale wyobraź sobie taką sielankę - rano wsuwasz pantofelki i idziesz sobie poszwendajmy po swoim mini-ogrodzie na dachu! Możesz nawet sadzić pomidorki i mieć świeże warzywa prosto spod nosa! Ale fakt faktem trzeba uważać by te kwiatki nie stawały się dzikie bestie i nie ruszały twojej struktury domu! Ale spoko opcja dla miłośników natury!
wazer napisał(a):Ogród na dachu budynku może być nie tylko estetycznym dodatkiem, ale także mieć praktyczne zastosowanie.
Bardzo trafna uwaga dotycząca funkcjonalności roślinnych ogrodów. Faktycznie, oprócz walorów estetycznych mogą one pełnić istotną rolę ekologiczną i przyczyniać się do poprawy mikroklimatu w otoczeniu budynku.
Manson7 napisał(a):No jasne, że roślinne ogrody są spoko...ale szczerze mówiąc trochę mnie martwi ta sprawa...czy te dachy wytrzymają takie dodatkowe obciążenie?
To bardzo ważny punkt do uwzględnienia przy planowaniu roślinnego ogrodu na dachu. Nie każda konstrukcja jest przystosowana do dodatkowego ciężaru, dlatego niezbędne jest skonsultowanie projektu z architektem bądź inżynierem konstrukcyjnym.
Bartek N napisał(a):Faktycznie, oprócz walorów estetycznych mogą one pełnić istotną rolę ekologiczną i przyczyniać się do poprawy mikroklimatu w otoczeniu budynku.
Tak jak mówi Bartek N - warto pomyśleć o korzyściach ekologicznych tego rozwiązania! A co Wy myślicie o tych nowomodnych "zielonych" dachach? Jesteście za czy przeciw? Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami!
Oczywiście! Zielone dachy mają wiele zalet - oprócz już wspomnianych korzyści ekologicznych wpływają też pozytywnie na mikroklimat miasta oraz redukcję efektu wyspy ciepła. Sama idea zagospodarowania powierzchni dachowej jest fascynująca - można stworzyć prawdziwe miejsce relaksu połączone ze zdrowym stylem życia!
Dobra ludzie...no raczej nikogo tu specjalnie nie trzeba namawiać co do korzyści roślinnych ogrodów no bo kto by nie chciał mieć zieleni prosto nad głową?! Ale ważne pytanie brzmi - ile to wszystko nas wyniesie?! Bo ja osobiście mam ograniczony budżet...