02-22-2024, 09:30 AM
Zacznę może od tego, że zainteresowanie zielonymi dachami wyrosło niesamowicie w ciągu ostatnich lat. Coraz więcej osób poszukuje informacji na temat optymalizacji tych rozwiązań pod kątem swojego lokalnego klimatu. Sama postanowiłam niedawno zainwestować w zielony dach i mogę powiedzieć, że to była jedna z lepszych decyzji. Dzięki niemu moje rachunki za ogrzewanie spadły, a dodatkowo cieszę się pięknym widokiem przez cały rok. Jednak wybór odpowiednich roślin i systemów nie jest prosty – zwłaszcza gdy mieszka się w Polsce, gdzie mamy do czynienia z różnorodnymi warunkami klimatycznymi. W moim przypadku kluczowe było dobranie odpowiedniej warstwy hydroizolacyjnej oraz systemu odprowadzania nadmiaru wody, co jest niezwykle ważne szczególnie w rejonach o dużych opadach deszczu. Poza tym istotne były też aspekty estetyczne – chciałam, aby mój dach był ładny przez cały rok.
A czy są jakieś konkretniejsze przepisy bądź normy budowlane dotyczące instalacji zielonych dachów w Polsce?: / Przydałaby się jakaś solidna baza prawna dla takich projektów
. Ale chodzi mi po głowie jedno pytanko... Jak to jest ze skomplikowanoscia montażu? Bo słyszę różne opinie...