Hej hej! Rośliny to podstawa każdego mieszkania! Ale u mnie to nie przetrwają - albo zapomnę o podlaniu albo kot je zje. Mam takiego niszczyciela zieleni w domu...
Rośliny są fajne, ale trzeba pamiętać o tym, żeby dobrze dobrać gatunki do warunków panujących w mieszkaniu. Nie wszystkie lubią jasne światło albo częste podlewanie.
Dokładnie Koty, ważne jest dostosowanie rodzaju roślin do warunków panujących w danym pomieszczeniu. Warto też zwrócić uwagę na ich pielęgnację oraz regularne nawadnianie.
Pragnę dodać odrobinę nauki do tej dyskusji. Otóż chlorofil zawarty w liściach roślin przyczynia się do produkcji tlenu poprzez fotosyntezę. Odpowiednia ilość tlenu może poprawić jakość snu i ogólne samopoczucie mieszkańców pomieszczenia.
Patrząc na tę dyskusję szerzej, warto również wspomnieć o trendzie biophilic design - czyli projektowaniu wnętrz ze szczególnym uwzględnieniem elementów natury takich jak właśnie rośliny. Jest to coraz popularniejszy trend zarówno ze względów estetycznych jak i zdrowotnych.
Zgodzę się z Kayacem - malowanie kwiatków to ciekawy pomysł Pomalowana Co do ulubionych gatunków roslin - ja osobiście lubię draceeny oraz storczyki ze względu na ich elegancję i łatwość pielęgnacji.
Jeśli chodzi o mnie to preferuję sukulenty - są mało wymagające pod względem pielęgnacji a jednocześnie dodają uroku wnętrzu swoją nietypową formą liści.