07-01-2024, 06:30 PM
Rozpoczynając dyskusję, zastanawiam się nad efektywnością integracji roślinności w projektach wnętrz. W dobie ekologii i poszukiwania naturalnych elementów we wnętrzach, zielone ściany stają się coraz popularniejsze. Jakie są Wasze doświadczenia z tego typu rozwiązaniami? Osobiście interesuje mnie zwłaszcza ich wpływ na mikroklimat pomieszczeń oraz możliwości regulacji wilgotności i jakości powietrza. Według badań, które udało mi się znaleźć, roślinność ma nie tylko pozytywny wpływ na samopoczucie użytkowników, ale też może przyczynić się do obniżenia poziomu hałasu... Oczywiście pod warunkiem odpowiedniej pielęgnacji i dobrania gatunków. Czy ktoś miał okazję pracować z takimi systemami jak LivePanel czy Naava? Są one wysoce funkcjonalne, jednak ich cena często bywa barierą dla inwestorów...
A tak serio - wyobrażacie sobie zapach świeżej zieleni po przebudzeniu? To musi być jak życie w Amazonii! Mimo wszystko uważam, że taki kawałek lasu w domu wymaga solidnego podejścia – przemyślanej konstrukcji i chyba armii ogrodników do pielęgnacji
Myślę jednak, że trudność polega na znalezieniu złotego środka między estetyką a funkcjonalnością... Przy dużym projekcie nie można zapominać o specjalistycznych systemach nawadniających czy ochronnych: ( I co ze światłem dla roślin mieszkających bliżej sufitu niż okien?